18. marraskuuta 2013

Taru ja Tarmo Väyrynen: Karri ja öiset valotTaru ja Tarmo Väyrynen: Karri ja öiset valot
Tammi 1999
Kansi: Christel Rönns

Karri ja öiset valot on suomalainen nuortenkirja.

Löysin kirjan Pelastusarmeijan kirpputorin alennuskorista. Kannen ja nimen perusteella tämä voisi olla joku poikien seikkailukirja, mutta ei: tämä on kyllä ihan kunnollinen nuortenkirja, mutta pojille suunnattu kirja kuitenkin ainakin jossain määrin.

16-vuotias Karri muuttaa Korsoon Kainuusta ja lähiöelämään on hivenen hankalaa tottua. Täällä ei ole luonto samalla tavalla lähellä ja huono-osaisia ihmisiä on enempi. Karri tutustuu alkoholistiperheen tyttäreen Kirsikkaan ja pari ehtii muun muassa ratkoa huumekauppa-tapausta.

Mä en ole useimmiten hirveän innostunut kirjoista, joissa kuvataan kurjaa elämää, kun on kivempaa, että jää hyvä mieli lukemisesta. Tämä oli kuitenkin ihan kohtuullinen luettava siitä huolimatta. Ehkä Karrin tavallisuus sitten tasapainottaa vähäsen? Se kuitenkin vähän häiritsi, että kirja tuntui antavan sellaisen "lähiöissä asuu vaan huonoja ihmisiä" -käsityksen. (Tosin en minäkään Korsoon muuttaisi, mutta silti.)

Muistelen lukeneeni tämän silloin aikoinaan joskus, mutta siitä ei ole mitään muistikuvaa, että mitä tykkäsin. Kuten sanottu, nyt pidin tätä ihan kohtuullisena kirjana. Lievästi tässä oli kyllä havaittavissa 90-lukulaista henkeä, muttei mitenkään alleviivavasti tai häiritsevästi.

(En finsk ungdomsbok. Man har inte publicerat boken på svenska.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti