30. marraskuuta 2013

Hellevi Salminen: Niin mieletön ikäväHellevi Salminen: Niin mieletön ikävä
Otava 1995

Päähenkilö Katja on juuri aloittanut opiskelut teknillisessä korkeakoulussa Tampereella. Hän kuuluu ortodoksiseen kirkkoon ja tapaa kirkossa kanttori Mikaelin. Seurustelu tämän kanssa ja uskonnolliset asiat mietityttävät Katjaa.

Etsin nuortenkirjoja, joissa käsiteltäisiin tavalla tai toisella uskonnollisuutta ja tämä tuli vastaan. Kirjan tyyli ei ole saarnaava, vaikka uskonasioita siinä mietitäänkin. Jos on teemalle allerginen, kirja kannattaa ehkä jättää vällin, mutta neutraalisti asiaan suhtautuvien lukijoiden kannattaa sitten jo tarttua tähän.Tykkäsin tästä itse, mutta totesin, että ehkä olisi kannattanut lukea tämä ennen jatko-osaa (se on julkaistu nimellä Siipiä vaille enkeli).

Nuortenkirjojen kohderyhmät on tässä viimeisen parinkymmenen vuoden aikana hämärtyneet sen verran, etten ole ihan varma, että kannattaako tätä suositella lukioikäisille, joille tämä on ehkä saatettu suunnata aikoinaan. Yläasteikäiset elävät juuri sen verran eri maailmassa kuin kirjan henkilöt, ettei suosittelu heille taida kannattaa. Luulen, että itse olisin tykännyt tästä lukiovaiheessa, mutta toisaalta oma nuortenkirja-vaiheeni olikin vähän mitä sattuu (useimmiten aikuisten klassikot upposi silloin paremmin).

(Finsk ungdomsbok. Jag tror att det finns inte översättning på svenska.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti