16. tammikuuta 2014

Tove Jansson: Småtrollen och den stora översvämningen


I år är det jubileumsåret "Tove 100", alltså det är 100 år från författare Tove Janssons födelse. Reeta från bloggen Les! Lue! har utmanat andra bokbloggare för att skriva om Jansson.

Tove Jansson: Småtrollen och den stora översvämningen
Schildts 1991 (originalt 1945)
Bilder: Tove Jansson

Småtrollen och den stora översvämningen är en finlandsvensk barnbok, som är den första boken i Mumin-serien.

Den berättar om mumintrollet och hans mamma, som söker muminpappa. Samtidigt de söker en palts där de kunde bo. På resan möter de olika varelser och faror (t.ex. översvämningen som nämns redan i titeln).

Jag tycker om boken, eftersom den berättar om muminfamiljen, men inte så mycket än några andra muminböcker (Farlig midsommar är den bästa!). Här världen och stilen är inte ännu utvecklat till den där bättre nivån.

Det skulle ha varit bättre om man hade publicerat boken med färger. Boken innehåller förstås sådana streckbilder som andra muminböcker, men där finns också sådana bilder som i pärmen och de fungerar inte så bra som svart-vita.

(Suomenruotsalainen lastenkirja, joka on julkaistu suomeksi nimellä Muumit ja suuri tuhotulva. Yritän kirjoittaa jossain välissä suomeksikin jonkun tekstin tuota ylempänä linkattua Reetan haastetta varten!)

Kaos-utmaning 2.0: Läs en lånad bok. (lånat från bibliotek) / "Kaaos-lukuhaaste": Lue lainattu kirja. (lainattu kirjastosta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti