19. helmikuuta 2014

Tiina Lehtineva: Kuin perhosen tanssi



Tiina Lehtineva: Kuin perhosen tanssi
Aikamedia 2012

Kuin perhosen tanssi on suomalainen nuortenkirja, joka on trilogian ensimmäinen osa. Sen päähenkilö Reetta muuttaa tätinsä luokse asumaan ja viettää siellä kesää ennen lukion aloittamista. Tädillä on hevostalli, joten ratsastus ja hevoset ovat mukana kuvioissa. Samalla Reetta tutustuu muihin saman paikkakunnan nuoriin.

Tämä oli hevoskirjan ja nuortenkirjan risteytys, vaikka ei tarvitsekaan olla hevostyttö tykätäkseen tästä. Parhaiten se sopii luettavaksi Nummelan ponitallista ja muista vastaavista ylitse kasvaneille tytöille eli siis yläasteikäisille. Tässä on vähän myös kristillisiä juttuja mukana, niin kannattaa jättää kirja väliin, jos on niille allerginen. Kokonaisuutena tämä oli tosi hyvä kirja ja tykkään Tiina Lehtinevan tyylistä kirjoittaa.

Trilogian toinen osa Kuin hattaraa söisi ilmestyi viime vuonna ja luin sen ensimmäisenä, kolmas osa on tulossa tänä vuonna.

(En finsk ungdomsbok som finns inte på svenska.)

Kaos-utmaning 2.0: Läs en bok som inte utspelar sig i stadsmiljö. / "Kaaos-lukuhaaste": Lue kirja, joka ei tapahdu kaupunkiympäristössä.

13. helmikuuta 2014

Maja-Maria Henriksson: Inte på riktigt, inte på låtsas



Maja-Maria Henriksson: Inte på riktigt, inte på låtsas
Storyside 2011
Uppläsare: Jenni Nilsson

Jag fick en möjlighet att välja en ljudbok gratis från Elisa kirja. Jag valde Inte på riktigt, inte på låtsas som är en svensk ungdomsbok. 

Huvudpersonen är 17-årig Johanna. Hennes föräldrar är skilda och mamma har en ny man. Hon kan inte heller bo med sitt far Däför flyttar Johanna hemifrån till ett egen lägenhet. Sedan träffar hon Jens, som blir hennes pojkvän.

Jag känner svensk ungdomslitteratur ganska dåligt (har läst mera barnböcker), så ville läsa någon bok vars författare är helt ny för mig och hittade den här. Boken var ganska sorgligt, när allt går inte bra i Johannas liv. Jag måste säga att jag tyckte inte så mycket om boken. Det kändes att där fanns inte tillräckligt positiva saker (tycker oftast inte om sorliga böcker eller "misery lit"). Handligen var inte så bra att jag skulle ha orkat följa den med stort intresse.

Jag googlade litet och fick veta att den här boken är fristående fortsättningsdel för Jag finns, som var nominerad till Augustpriset. Kanske det skulle ha varit bra att börja med den, men nu tror jag att jag inte vill läsa den (månne båda böcker är lika dåliga?).

(Ruotsalainen nuortenkirja, jota ei ole suomennettu. Saatu ilmaiseksi Elisa kirjasta.)

8. helmikuuta 2014

Litteratur på Wikipedia / Kirjallisuutta Wikipediassa

Feelgoodbiblioteket skrev om Wikipedia: där finns inte så många kvinnliga användare och därför hon föreslog att alla kvinnliga bokbloggare skulle skriva dit om kvinnliga författare. Jag har själv redigerat finska och svenska Wikipedia från år 2006. Jag är adminstratör på finska wikin och är alltså mer aktiv där än på svenska versionen.

Jag skrev idag ett par nya artiklar:
* Emmy Abrahamson (på finska)
* Katarina Kieri (på finska)
* En prinsessas dagbok (serie) (om bokserien på svenska)
* Annika Luther (på svenska)

***

Feelgoodbiblioteketissa oli juttu Wikipediasta: siellä ei ole kovinkaan paljoa naispuoleisia käyttäjiä ja siksi hän ehdotti, että kaikki naispuoleiset kirjabloggaajat sitten kirjoittaisivat sinne naiskirjailijoista. Olen itse muokannut suomen- ja ruotsinkielisiä wikipedioita vuodesta 2006 asti. Suomenkielisessä wikissä olen ylläpitäjänä ja siellä siis enemmän aktiivinen kuin ruotsinkielisessä.

Kirjoitin tänään sitten muutaman uuden artikkelin:
* Emmy Abrahamson (suomeksi)
* Katarina Kieri (suomeksi)
* En prinsessas dagbok (serie) (kirjasarjasta ruotsiksi)
* Annika Luther (ruotsiksi)